Foto Gerard Altman

Hellup!

Je helpt jezelf door hulp te vragen. Niet aan google, maar aan een ander mens. We vinden hulp ontvangen vaak onnodig, want we kunnen het vast wel zelf. Maar wat als je het nu wel eens doet?

Jezelf helpen

We vinden het spannend en onnodig om hulp te vragen. Want we willen niemand tot last zijn, krijgen snel een schuldgevoel, voelen ons onkundig.
Maar hulp vragen getuigt niet van onkunde of zwakte. Het is zelfs best stoer. Het is sterk om te erkennen én te delen dat je niet perfect bent. Dat je niet alles zelf kan of hoeft te kunnen.
Het bewijst dat je jezelf kan redden en getuigt van zelfkennis en vriendelijkheid naar jezelf.

Met anderen kun je zoeken naar oplossingen die je alleen niet vindt. Vaak erkennen of herkennen we niet dat we hulp kunnen gebruiken. We willen het liefst veel zélf. Best logisch.
Maar dat kun je niet.

Herkennen en erkennen

Zelf heb ik epilepsie en om hulp vragen vind ik een van de moeilijkste dingen er aan. Maar ik heb me over te geven aan de beperkingen die deze ziekte met zich meebrengt. Autorijden mag bijvoorbeeld niet en alleen dat al maakt dat ik hulp nodig heb. Die afhankelijkheid blijf ik op mindere momenten uitdagend vinden. Maar hoe vaker ik er mee oefen, hoe makkelijker het gaat. Bij vrienden, maar óók bij onbekenden.

Mijn klanten geef ik bij onze eerste ontmoeting altijd aan dat ik epilepsie heb, hoe een epileptische absence van me kan verlopen en hoe er vervolgens mee om te gaan. Regelmatig hoor ik achteraf hoe prettig ze dit vonden omdat dit ook hen uitnodigt om hun kwetsbaarheid te delen.

Waardering

Mensen voelen zich vaak gewaardeerd wanneer je hen om hulp vraagt. Je laat wat van je controle los en schenkt hen vertrouwen. Het is een vorm van erkenning en appreciatie.
Een hele belangrijke sociale vaardigheid zelfs. Vraag je om hulp bij anderen, maak je meteen verbinding. Je zet zelf een eerste stap.

Het kan je het gevoel geven afhankelijk te zijn van de welwillendheid van anderen. Dat is ook zo. Je leeft niet in je eentje. Is het jij tegen de wereld of jij en de wereld? De kwaliteit van ons leven verbetert door de kwaliteit van anderen ook toe te laten en te vragen in je leven.
Het is bovendien iets anders dan jezelf helemaal laten afhangen van de ander en de ander ‘gebruiken’.

Neen!

Het kan natuurlijk ook dat er iemand neen zegt. Mooi zo. Het kan pijnlijk zijn, zeker als je al moeite hebt met hulp vragen. Toch is het óók een goede oefening. Je weet dat de ander eerlijk durft te zijn tegen jou, ervaart weer hoe je met een teleurstelling om kan gaan en misschien is het een ‘neen’ waar je zelf ook wel mee mag oefenen.

Ga overigens niet voor een ander denken. Dat ze het te druk hebben om je te helpen, dat ze geen neen durven zeggen, dat ze je dan maar vervelend vinden, dat ze vinden dat je het zelf moet kunnen, enzovoort.
En zie hulp ontvangen niet als ruilhandel. Je staat niet in de schuld bij iemand wanneer je hulp krijgt. Als jij dit doet, hoef ik niet dat te doen of omgekeerd. Leer om te ontvangen.

Concreet

Wees concreet. Je kan natuurlijk zeggen dat je iets niet kan en vervolgens wachten tot iemand spontaan hulp aanbiedt. Misschien komt er dan wel hulp, maar niet de juiste of niet van de juiste persoon. Bovendien voelt de ander zich niet gezien. Want je vroeg hem of haar op een veel minder persoonlijke manier.

Blijft de neiging bestaan om jezelf schuldig te voelen? Prima. Zie dat én leg het naast je neer. Voel je gerust schuldig, vind het gerust lastig. Maar hoe meer je oefent in hulp vragen, hoe meer je kan genieten van ontvangen, hoe minder vaak je jezelf een lastig mens vindt én hoe beter je jezelf helpt.

 

OEFENING

Moeite met om hulp vragen? Oefen!

Deze oefening vinden de deelnemers aan mijn trajecten vaak erg prettig. Ze krijgen de opdracht om wekelijks – of frequenter – iemand om hulp te vragen.

Hoe hulp vragen? Voel waar je hulp bij kan gebruiken. Wat verwacht je van de ander? Vraag duidelijk om hulp, niet ‘als tijd hebt om me te helpen, wil je dan eventueel…’. Geef duidelijk aan wat je nodig hebt en vraag het duidelijk.

– Herkennen dat je hulp kan gebruiken is een eerste stap. Maak een lijstje met dingen waar je bij om hulp zou kunnen vragen of willen vragen. Maakt niet uit hoe klein of groot. Kan zelfs gaan om even iemand willen spreken. En wie is er een goede kandidaat voor?

– Vraag om hulp en wees concreet. Ontvang je een neen? Neem waar hoe het voelt en hoe je reageerde op de neen. En kun je de vraag nog aan iemand anders stellen?

Floormails! Laat je inspireren met oefeningen, blogs en vragen

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Groetjes van Floortje

LAAT JE HOREN

Oef
spannend!

Ik hoop dat jij deze maand bij 1 van de 10 gegadigden voor de gratis kennismakingssessie zit. Ik laat het je snel weten!

Bedankt voor je inschrijving! Wat leuk dat je me nu gaat lezen!

Je ontvangt vanaf nu elke 2 weken een Floormail in je mailbox.

Ergens op reageren? Stuur me dan een mailtje!