Blog Wat is jouw ritme

Blog

Het ritme van je lichaam

Floortje Thieleman

Floortje Thieleman

Wat ik altijd even aangeef wanneer we elkaar voor het eerst ontmoeten, is dat ik epilepsie heb. Een niet al te gezellige aandoening waar ik steeds weer iets meer over leer.

Waar ik een tijd geleden meer over leerde, zijn onderzoeken van Australische neurologen. Ze bekijken het effect van muziek bij epileptici. Het komt bij mensen met epilepsie namelijk op een andere plaats binnen in de hersenen. 

Dat is interessant. Onze hersenen reageren anders, de hersenactiviteit blijkt het grootste tijdens het afspelen van muziek. En loopt ook sterker synchroon met de muziek dan bij anderen. Dat kan een positief effect hebben op epileptische aanvallen. De onderzoekers kijken nu hoe muziek kan bijdragen aan het omgaan en behandelen van epilepsie. Niet als enige behandeling, wel als aanvulling. Want het lijkt effect te hebben. 

 
Een vriend van me heeft Parkinson. Ritme blijkt een heel belangrijke hulp in het omgaan met zijn verstoorde spierspanning. Wanneer hij bijvoorbeeld het ritme van muziek meeneemt in zijn wandelingen, kan hij wél in een prettig tempo lopen. Prachtig vind ik dat, want het maakt ook dat hij vaker gaat wandelen. Wat ook weer voor een betere lichamelijke gezondheid zorgt. 
En ook bij andere aandoeningen kan het een positief effect hebben. Bij dementie bijvoorbeeld. Bekende muziek brengt herinneringen naar boven. 

Iedereen 

Het is al lang duidelijk uit tal van onderzoeken dat muziek iedereen iets moois kan brengen. Muziekpsychologe Anneli Haake deed onderzoek naar het voordeel van muziek op je werk. Blijkt dat het helpt om niet afgeleid te raken. 8 op de 10 chirurgen heeft muziek opstaan tijdens de operatie. Zo gaat het geluid van de apparaten meer naar de achtergrond en blijft de focus op de operatie. 

Jouw muziek? 

De muziek die jou helpt, kan ook anders zijn dan die van mij of van je buurvrouw. Ik helemaal opgaan in Einaudi, Manic Street Preachers, Jeff Buckley of de R.E.M. en Frank Boeijen waar mijn vader zo vaak naar luisterde, enzovoort. 

Welk lied komt er als eerste in jou op? Welke artiest of band? Je weet het vast meteen. En laat je het me weten? Ik ben benieuwd. Misschien ken ik de artiest of het lied niet eens of is het uit mijn gedachten. 

Natuurlijke geluiden 

Ritme neem je mee in je lichaam. Net als bij mijn vriend met Parkinson.  

Luister ook eens naar de geluiden van de natuur. Hoe vaak we er ook op kunnen vloeken, kun je ook genieten van het geluid van regen? Of van de wind. Natuurlijk is het prettig om dan binnen te zitten of wind mee te fietsen. Maar luister ook eens… 
Het is ritmisch en heel bekend. Anders dan het geluid van de auto’s bij ons in de straat. Of van het vuurwerk dat hier enkele weken geleden de pannen van het dak knalde. Of luister naar het stromende water wanneer je het bad vult of doucht. Maak gebruik van het geluid van dat gietende regenwater. Het sluit aan bij het ritme van je lichaam, we slapen er vaak ook beter bij…

Liefs,  Floortje 

Bericht delen?

Floormails!

Laat je inspireren met oefeningen, blogs en vragen

Schrijf je in!

Blog Wat is jouw ritme

Het ritme van je lichaam

Wat ik altijd even aangeef wanneer we elkaar voor het eerst ontmoeten, is dat ik epilepsie heb. Een niet al te gezellige aandoening waar ik steeds weer iets meer over leer.

Lees verder »
blog wij zijn abnormaal

Wij zijn abnormaal

Wij zijn abnormaal. Jij bent abnormaal. Waarom? Omdat je anders bent dan je zou willen.
En je vindt het niet alleen maar, je bént het ook.
Einde verhaal? Neen. Lees verder en ga even zitten. Of staan. Jouw feestje.

Lees verder »
BLOG-hellup jij me

Help jij me? (hellup!)

Je helpt jezelf door hulp te vragen. Niet aan google, maar aan een ander mens. We vinden hulp ontvangen vaak onnodig, want we kunnen het vast wel zelf. Maar wat als je het nu wel eens doet?

Lees verder »
Scroll naar top

Oef

spannend!

Ik hoop dat jij deze maand bij 1 van de 10 gegadigden voor de gratis kennismakingssessie zit. Ik laat het je snel weten!