foto: John Hain

NU

Misschien herken je het wel: je hebt je ingeschreven op verschillende nieuwsbrieven en het worden er steeds meer. Je kan ze eigenlijk niet bijhouden. Dus gaan er behoorlijk wat exemplaren ongeopend je prullenbak in.
Enkele dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse nieuwsbrieven lees of open ik bijna altijd. Andere exemplaren enkel wanneer de titel me aanspreekt en ik nieuwsgierig ben.

Zo opende ik er gisteren eentje van Jelle Hermus, die ging over NU. Zijn tekst herinnerde me er weer aan dat het leven zo mooi is. Hij schreef: ‘Het enige dat we zeker weten, is dat we bestaan. We zijn bewust. Dat is wat zich in ieder moment aandient. En dat is altijd nu. Je ervaart nu sensaties, emoties, gedachten, neigingen om dingen te ondernemen. Altijd nu.’

Verhaaltjes

Het deed me beseffen dat ik zo vaak in het morgen of het gisteren leef. Ik ben zus of zo door wat me geleerd is, door wat ik heb meegemaakt, door de situatie waar ik in zit. Ik maak een verhaal. Maar dat is maar een verhaal. Het is niet wie ik bén.
Ik ben zelf niet de vrouw die dat of dat heeft meegemaakt en epilepsie heeft. Het klopt wel, het is deel van me, maar mijn leven is er niet door ‘mislukt’. Ik heb er zelfs veel door geleerd en mogen ontvangen. Er is elk moment zo veel meer dan hindernissen of uitdagingen. Zo veel meer.

Labels

Ons breintje print graag labels. We zoeken duidelijkheid. We nemen iets waar bij onszelf of bij de mensen om ons heen en pinnen er een label op. Misschien heb jij ook iets waar je regelmatig tegenaan loopt bij jezelf. Vaak vinden we dan dat we zus of zo zijn. Dat wordt je verhaal. Ik bén hard voor mezelf/Ik vind het moeilijk om te ontspannen/Ik bén echt niet goed daarin/Ik héb een vervelende baas/.. Vul maar aan.
Maar het is maar een verhaal. Het verhaal dat jij gemaakt hebt of in stand houdt.Het enige wat echt is, is dat wat je nu aan het doen bent, wie je nu bent. Ik ben nu een vrouw die enthousiast aan het typen is en jij bent nu iemand die haar woorden leest op www.laat-je-horen.nl.

Jouw leven

Het mooie aan jou (en aan mij trouwens ook) is dat je helemaal uniek bent. Je hebt een unieke mix van eigenschappen, interesses, ervaringen, herinneringen en talenten. En dit is jouw leven. En dit is mijn leven.
Je kan alleen in jouw unieke richting gaan. Je bent nooit zoals de wandelaar naast je, al wil je die misschien zijn. Maar je bent jij. En jouw leven kan niet mislukken.
We werken als mens zo vaak ergens naartoe. We lijken te geloven dat we iets moeten bereiken opdat het leven geslaagd is. Maar dat punt van slagen is er niet. En je kan geen onvoldoende behalen, je kan niet mislukken.
Je kan het wél op elk moment mooier maken. Neem je gedachten bijvoorbeeld wat minder serieus. Dat kun je door inde eerste plaats op te merken dat je aan het denken bent. Zie dat je nu hard bent voor jezelf. Of dat je gelooft dat een ander iets over je denkt.
Probeer het niet op te lossen of daar iets van te vinden. Want dan ben je ook weer aan het denken. Neem het gewoon waar: ‘hé, ik ben hard voor mezelf.’ Of ‘hé, ik ben aan het genieten!’

Nieuwe nu’s

Ik vergeet het zelf regelmatig. Maar dan komt er weer een inspirerende ontmoeting, een moment van inzicht, een enthousiaste nieuwsbrief, de maandelijkse leesontmoeting met een bijzondere groep vrienden, mijn moederschap, enzovoort. En dan herinner ik me weer dat ik gewoon een label had gemaakt. Hoe meer ik het me dat herinner, hoe meer ik het her-inner.
Ons geluk is onze eigen verantwoordelijkheid. En tuurlijk krijgt de één meer of veel meer dingen op z’n bord de ander. Je hoeft je ervaringen niet te vergeten, maar vergeet ook niet dat je nu hier bent, dat je hier lééft.

Dus laat je touwtjes los. Elke dag zit weer vol met nieuwe nu’s.

Floormails! Laat je inspireren met oefeningen, blogs en vragen

Deel dit artikel

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

Groetjes van Floortje

LAAT JE HOREN

Oef
spannend!

Ik hoop dat jij deze maand bij 1 van de 10 gegadigden voor de gratis kennismakingssessie zit. Ik laat het je snel weten!

Bedankt voor je inschrijving! Wat leuk dat je me nu gaat lezen!

Je ontvangt vanaf nu elke 2 weken een Floormail in je mailbox.

Ergens op reageren? Stuur me dan een mailtje!