Blog Pleidooi voor huppelen

Blog

Pleidooi voor huppelen!

Floortje Thieleman

Floortje Thieleman

Huppelen is geweldig! Het maakt je sterker, is goed voor je geheugen, ondersteunt je aandacht en is leuk leuk leuk!!

Dit is een blog waar ik zo blij van word. Jij ook?
Ik heb hem in gedachten al regelmatig geschreven, maar nu komt hij naar jou toe: mijn pleidooi voor huppelen…

Pleidooi voor huppelen 

Wanneer heb jij het het laatst gedaan? Kinderen doen het als vanzelf. Volwassenen zie je het bijna nooit doen. Het zou geweldig zijn mochten we het wel doen. Want het is zo heerlijk! Je beweegt je armen, je benen, je hele lichaam. In dat springen kun je al je enthousiasme, blijheid, energie, lef en kracht leggen.

Ik doe het regelmatig in huis, in een speeltuin met mijn zoon en – wanneer ik het lef heb – in de wijde wereld. Het gaat het makkelijkst wanneer je blij bent of net heerlijk hebt geschommeld, maar ook in een sessie stembevrijding komt het meer dan eens aan bod.

Schaamte

Het is gezond voor je lichaam, maar ook voor je geest. Huppelen op kantoor, in de supermarkt achter je boodschappenkar, naar het toilet,… Het maakt je fitter, sneller, gezonder en echt heeeeel vrolijk.  
Nadelen? Een schaamtegevoel; het gevoel om als ‘kinderachtig’ gezien te worden, schoenen die wat sneller slijten,…

Maar eigenlijk wil je toch ook wel maf doen? Eens je je er aan kan overgeven, kun je er van genieten. Mooi meegenomen is dat het vele anderen ook nog eens vrolijk maakt om het te mogen zien. Denk maar aan een kind dat je ziet huppelen. Daar word je toch blij van? 

Zie nu voor je hoe je ’s avonds door de straat loopt en in plaats van wandelaars met een hond of hardlopers, mensen ziet huppelen. Met of zonder hond. Huis uit, deur achter zich dicht en huppelen maar. 

Ik stem voor! 

Een kind dat enorm blij is, gaat huppelen. Hij of zij is blij en houdt dat niet bij gedachten, die zijn misschien zelfs beperkt. Neen, de blijdschap is te voelen en te zien in zijn of haar hele lichaam. De jongen of dame in kwestie, doet het zonder er bij na te denken, het gaat als vanzelf.

Toen mijn zoon nog kroop, kon je het zien wanneer hij blij was. Je zag zijn hele lijf blij zijn. Z’n billen gingen van links naar rechts, net als z’n hoofd. Heerlijk om te zien. En een kind dat pijn heeft, heeft pijn met zijn hele lichaam. Net zo bij boosheid, trots, enzovoort. Je ziet het er van af spatten.

Huppelen in de sportschool 

Zo ergens onderweg, gaan we dat begrenzen. Onze lach wordt meer bescheiden, we zijn minder uitgesproken boos, we knuffelen met minder enthousiasme, schamen ons voor vallen onze boosheid en de oorzaak ervan maar te raden voor onze omgeving. 

Zoals je wel vermoedt, ben ik voor een heel andere aanpak. 
Ga je op in muziek, dan kun je niet meer nadenken. Geef je je over aan het lichamelijk uiten van je gevoel, dan kun je niet meer nadenken. 
Eens je huppelt, kún je niet meer focussen op je gedachten want je lichaam vraagt alle aandacht. Eens je gaat denken, ben je gedwongen te stoppen met huppelen. Al geef je je maar voor even over aan je gehuppel, dan geef je je over aan het leven, aan de sensaties die jij op dat moment ervaart. Heel je lichaam huppelt mee. Armen, benen en wie weet zelfs met glimlach of een hele brede, enthousiaste smile! 

Meer onderzoek 

In de VS kwam onderzoeker dr. Julian Reed er achter dat kinderen en volwassenen die meer bewegen, ook een beter geheugen hebben en beter leren. Reed reist nu zijn land door om scholen te vertellen waarom hun leerlingen te laten huppelen in de sportles. Het is goed voor je lichaam, maar je wordt er ook nog eens blij van. Je ervaart het leven fysiek én mentaal lichtvoetiger. 

Ik ben voor meer en grootschaliger onderzoek naar het effect van huppelen. Het is veelbelovend, als je kijkt naar wat er al bekend is: 
– Het zorgt voor een goede input in je ruggengraat. Daardoor kalmeert, organiseert en reguleert je zenuwstelsel 
– Het is goed voor je geheugen 
– Het verbetert je lichaamsbewustzijn 
– Het helpt de circulatie en drainage van je lymfestelsel 
– Het versterkt je core-spieren 
– Het verbetert je auditieve en visuele verwerking en ontwikkeling 
– Het ondersteunt je aandachtsvermogen en nadenken 
– Het is betekenisvol, vol met doelen en vooral leuk! LEUK! 

Maak er de tijd voor! Laat je me weten hoe het voor jou is?

Bericht delen?

Floormails!

Laat je inspireren met oefeningen, blogs en vragen

Schrijf je in!

Blog Wat is jouw ritme

Het ritme van je lichaam

Wat ik altijd even aangeef wanneer we elkaar voor het eerst ontmoeten, is dat ik epilepsie heb. Een niet al te gezellige aandoening waar ik steeds weer iets meer over leer.

Lees verder »
blog wij zijn abnormaal

Wij zijn abnormaal

Wij zijn abnormaal. Jij bent abnormaal. Waarom? Omdat je anders bent dan je zou willen.
En je vindt het niet alleen maar, je bént het ook.
Einde verhaal? Neen. Lees verder en ga even zitten. Of staan. Jouw feestje.

Lees verder »
BLOG-hellup jij me

Help jij me? (hellup!)

Je helpt jezelf door hulp te vragen. Niet aan google, maar aan een ander mens. We vinden hulp ontvangen vaak onnodig, want we kunnen het vast wel zelf. Maar wat als je het nu wel eens doet?

Lees verder »
Scroll naar top

Oef

spannend!

Ik hoop dat jij deze maand bij 1 van de 10 gegadigden voor de gratis kennismakingssessie zit. Ik laat het je snel weten!