schaam jij je

Blog

Schaam jij je?

Floortje Thieleman

Floortje Thieleman

Schaam jij je? Waar is je varken? Een heel legitieme vraag voor de meesten van ons.

Want misschien schaam jij je ook wel snel, toont sommige kanten van jezelf liever niet en vindt het belangrijk wat een ander van hen denkt. Herkenbaar? Voor mij alleszins wel. Het is een valkuil waar ik regelmatig ook zelf weer intrap. En jouw innerlijke varken kan je zomaar helpen.

Gevoelig

Varkens zijn gevoelige, speelse en sociale wezens. Onderzoek wees uit dat ze heel wat stemmingen en verlangens hebben én ze kenbaar maken met hun geknor. Tegenzin, kwaadheid, pijn, ergernis, verdriet en meer. Ze voelen of willen iets én ze uiten het. Daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen… Maar hoe?

Een eenvoudige eerste stap: vraag je aan het einde van elke dag even af wanneer je al iets varkensachtigs deed. Oftewel: wanneer je een aandrang voelde én het heel eenvoudig uitte. Het kan groot of klein zijn, maakt niet uit.
Mijn kleine varkensdingetje van deze ochtend was ‘I will follow you into the dark’ zingen in de supermarkt. De iets grotere van gisteren was de tigste beller die me iets wou aansmeren meteen onderbreken. 

Kinderen 

Als je vaker dingen van me leest, weet je dat ik regelmatig naar kinderen verwijs als wezens om een voorbeeld aan te nemen. Een blij kind gaat in het openbaar gerust dansen. Een boos kind kan hysterisch krijsen in die drukke supermarkt. Een verlegen kind zal niet verstoppen dat ie verlegen is. Enzovoort. Ze kunnen aanvoelen dat we hun reactie niet fijn vinden, maar dat houdt de jongsten onder hen niet meteen tegen. 

Boeren 

Gaandeweg ontdekken we dat het niet hoort om luidop te boeren bij onbekenden. Of gaan we geloven dat sommige mensen het zielig vinden wanneer je zichtbaar verlegen binnenkomt op dat feestje. Of je blijft bij dat ene lied toch maar zwijgen terwijl je eigenlijk wil dansen of meezingen. Misschien ben je zelfs vergeten hoe leuk het kan zijn om te huppelen

Uitdaging 

Als achttienjarige leerde ik mijn vriend kennen. Een rustige jongeling die niet zo bezig was met imponeren. Tuurlijk werd ie blij wanneer anderen hem leuk vonden, maar hij hield zich niet in om dingen te doen die anderen gek konden vinden. Zoals huppelen..
Dat was best een uitdaging voor mij. Een toen rokende, tot dan toe druk datende studente die bij elk feestje aanwezig wou zijn en door iedereen geliefd wilde zijn. 

Ondertussen zijn we zo’n 16 jaar verder (wáááát?!?) en nog steeds kan ik me wat ongemakkelijk voelen wanneer hij huppelt of zingt waar anderen ons kunnen zien of horen. Maar ik vraag hem (meestal) niet meer om er mee te stoppen. Mijn ongemakkelijke gevoel hoeft gewoon niet meer weg. 

Lef, vreugde en schaamte 

“Moed is niet de afwezigheid van angst maar het besluit dat er iets belangrijker is dan de angst”, aldus Nelson Mandela. Wat een geweldige uitspraak!
Voel het ongemak. Voel de angst om bekritiseerd te worden. Voel de hele reutemeteut. Maar doe het wel. Zing, huppel of knor op een heel andere manier in het openbaar. Hoe vaker je het doet, hoe meer je ontdekt dat je én schaamte, én lef, én vreugde (én nog een hoop meer!) in je hebt. 

Jouw varken 

Na een hoop jaartjes durf ik te zeggen dat ik ge-wel-dig ben. En dat ben jij ook! Weet je dat? En zeg je dat ook aan anderen? Ik gun het jou om het te weten én delen! Voel het en uit het. De basis van stembevrijding. Voelen én uiten. 

Kun je zo meer kritiek krijgen? Ja! Mag je dat vervelend vinden? Ja hoor.
Maar weet ook dat je een geweldig mens bent. Zelfs met al je bla’s en o jee’s. “The only way to avoid criticism: do nothing, say nothing, be nothing”, aldus Aristoteles. En wat heeft die man gelijk! 

Gêne met mondkapjes

Loop je rond met een mondkapje? Ga dan eens lekker zingen op een drukke plek. Wie weet kun je er geweldig van genieten..

Oh ja, ga schommelen in een speeltuin. Doen! Met het ongemak onder de arm. 

Haal je varken uit zijn stal 

Wil je meer?
Ga zitten, voel je lichaam zitten, sluit je ogen en neem je ademhaling waar. Hoe voel jij je vandaag? Wat mag er wel eens naar buiten komen?
En welk geluid past erbij? Een ooo, aaaa, dierengeluid? Knor, kakel, kraai, blaf, brul of heel wat anders. Laat je gevoel er zingend uit. Kies een geluid, laat woorden achterwege. Geef je er aan over. Desnoods met alle ongemak of weerstand die er bij komt kijken.
Ben je geneigd om snel te stoppen? Zet dan een wekker op 5 minuten en laat je die 5 minuten lang gaan. 

Gelukt?

Bericht delen?

Floormails!

Laat je inspireren met oefeningen, blogs en vragen

Schrijf je in!

Blog Wat is jouw ritme

Het ritme van je lichaam

Wat ik altijd even aangeef wanneer we elkaar voor het eerst ontmoeten, is dat ik epilepsie heb. Een niet al te gezellige aandoening waar ik steeds weer iets meer over leer.

Lees verder »
blog wij zijn abnormaal

Wij zijn abnormaal

Wij zijn abnormaal. Jij bent abnormaal. Waarom? Omdat je anders bent dan je zou willen.
En je vindt het niet alleen maar, je bént het ook.
Einde verhaal? Neen. Lees verder en ga even zitten. Of staan. Jouw feestje.

Lees verder »
BLOG-hellup jij me

Help jij me? (hellup!)

Je helpt jezelf door hulp te vragen. Niet aan google, maar aan een ander mens. We vinden hulp ontvangen vaak onnodig, want we kunnen het vast wel zelf. Maar wat als je het nu wel eens doet?

Lees verder »
Scroll naar top

Oef

spannend!

Ik hoop dat jij deze maand bij 1 van de 10 gegadigden voor de gratis kennismakingssessie zit. Ik laat het je snel weten!