BLOG 'wat is jouw ritme'

De kracht van muziekritme

Eén van de mooie dingen aan muziek, is ritme. Als je muziek op de voor jou juiste manier inzet, kan dat erg ondersteunend werken. Het kan je ademhaling versnellen, vertragen, je lichaam anders doen bewegen, je met een bepaalde emotie, herinnering of persoon in verbinding brengen, ons letterlijk of figuurlijk in de maat doen lopen, enzovoort.

Als mens houden we van ritme. Je vindt het terug op allerlei gebieden in ons leven: dagindeling, beweging, enzovoort. Een vast basisritme zorgt voor rust, omdat het een bepaald patroon geeft waarbinnen we vervolgens kunnen variëren. Denk maar aan een vaste tijd van werken, eten en ontspannen.

Achtergrondmuziek

Vaak zijn we het gewend om muziek op de achtergrond aan te hebben staan. Als dat ritme past bij de werkzaamheden die je hebt, kan het ondersteunend werken.
Wil je ontspannen? Dan kan Enya of Vivaldi handig zijn. Wandel je als parkinsonpatiënt met een ritmisch lied op de achtergrond? Dan is je lichaam geneigd om ritmischer te bewegen, aldus een enthousiaste vriend.
Wil je je als sporter voorbereiden op een intense wedstrijd of training? Luister dan vooraf naar muziek met een stevige, ritmische beat. Wil je wakker blijven? Laat harpmuziek dan vooral achterwege. Wil je samenhorigheid in een groep creëren? Bekijk dan eens meezingliederen of mantra’s.

Emoties verkennen

Muziek activeert ons hele brein. Neem óók de tijd om je volledig over te geven aan muziek.
Tal van onderzoeken tonen de positieve invloed van muziek op brein en gedrag aan. Het is een van de krachtigste middelen om emoties op te roepen en jezelf in een bepaalde stemming brengen die niet eens van toepassing is in je leven of in een bepaalde situatie.
Maar die wél ondersteunend is omdat je negatieve gevoelens zo op een veilige manier kan verkennen. Al in de oudheid werd muziek gebruikt om heftige emoties zoals angst, woede, waanzin of wraakzucht te ontladen.

Verbondenheid

In haar boek ‘Ritme’ schrijft filosofe Marli Huijer hoe primitieve samenlevingen waar in gedanst werd, beter overleefden dan samenlevingen zonder muziek en dans.
Het doet iets met onze hersenen: als ik me in hetzelfde ritme beweeg als jou, voel ik me meer met jou verbonden. Voor overleving en gemeenschap heeft dit een belangrijke werking.
Muziek en ritme zijn ook een manier om beter gecoördineerd te werk te gaan. Zo werden ze ook gebruikt tijdens het jagen of bij militaire opdrachten.

Overgave

Herhaling in muziek kan je ontspannen. Het feit dat je weet wat er komt, zorgt voor een bepaalde mate van bevrediging. Dat maakt het refrein van een lied ook extra prettig.
Daarom kunnen mantra’s je ook ontspannen. Je zingt steeds dezelfde woorden op hetzelfde ritme, waardoor je ademhaling er in meegaat en je lichaam er mee in kan ontspannen. Binnen dat gekende kun je je overgeven. Het feit dat je weet wat er komt, zorgt voor een bepaalde mate van bevrediging.

Jouw lied

Dit is waarom we in stembevrijding vaak voor een klank of 1 woord kiezen om steeds weer te zingen. Op die manier houd je het eenvoudig en geef je je meer over aan jouw geluid en emotie. Je ontlaadt.

Zing je in een oefening tijdens een workshop stembevrijding steeds weer ‘neen’ tegen een andere deelnemer? Dan kom je sneller in een neen-stemming. Krijg je steeds weer ‘ja’ als reactie? Dan kun je je zingend veilig overgeven aan de emoties zonder dat er een reden voor hoeft te zijn.

Jouw tempo

Ga op onderzoek uit. Zet een lied op waar je graag naar luistert, sluit je ogen, luister en kijk wat voor effect het heeft op jouw lichaam, op jouw humeur.
Wat is jouw ritme? Boek een gratis online kennismakingssessie en schrijf je in voor mijn Floormails, onderaan deze pagina.

Floormails! Laat je inspireren met oefeningen, blogs en vragen

Deel dit artikel

Groetjes van Floortje

LAAT JE HOREN

Oef
spannend!

Ik hoop dat jij deze maand bij 1 van de 10 gegadigden voor de gratis kennismakingssessie zit. Ik laat het je snel weten!

Bedankt voor je inschrijving! Wat leuk dat je me nu gaat lezen!

Je ontvangt vanaf nu elke 2 weken een Floormail in je mailbox.

Ergens op reageren? Stuur me dan een mailtje!