blog wij zijn abnormaal

Blog

Wij zijn abnormaal

Floortje Thieleman

Floortje Thieleman

Wij zijn abnormaal. Jij bent abnormaal. Waarom? Omdat je anders bent dan je zou willen. En je vindt het niet alleen maar, je bént het ook. Einde verhaal? Neen. Lees verder en ga even zitten. Of staan. Jouw feestje.

Ideaalbeeld

We hebben als mens het verlangen om dingen een etiket te geven. We labelen iets of iemand graag als goed of fout. De verschillende delen van onszelf en van anderen zien we graag als normaal of abnormaal. En tot welke van de twee we behoren, beslissen we vaak vanuit ons idee van wat perfect is. Maar wat is perfect?

We hebben vaak een onrealistisch ideaalbeeld. Een ideaalbeeld dat we nooit zullen halen, omdat het voorbij gaat aan de werkelijkheid. We kunnen onszelf niet maken. We zijn kwetsbaar en moeten gewoon erkennen dat we tekort schieten en ook lijden.

Telkens wanneer jij je vergelijkt met de gezonde jij, de jij die altijd alle ruimte heeft om te ontspannen, altijd dolgelukkig is, altijd volop geniet van seks, geweldig goed is in alles wat je doet, een warm sociaal netwerk heeft, enzovoort, dan vergeet je om te genieten van wie je nu bent.
Dan zie je minder waar de jij van vandaag goed in is, van geniet, enzovoort. Dan ben je drukker bezig met missen dan met hier zijn en je overgeven aan vandaag.

Nu

Maar wat nu als je jezelf vergelijkt met wie je nu bent? Niet deze ochtend of vorige week, maar nu. Dan zie ook je geluk van nu, niet enkel wanneer het is zoals het volgens jou zou moeten.

Ik ben zelf hoogzwanger, 37 weken. In tegenstelling tot mijn vorige zwangerschap is deze behoorlijk pittig. Slecht slapen, meer epileptische absences, sneller moe zijn, enzovoort. Ik had veel last van mijn zwangerschap. Maar dat werd minder toen ik besefte dat ik me onnodig focuste op dat wat ik niet leuk vond, waardoor ik er juist meer last van kreeg.
En die neiging is er ook los van de zwangerschap. Want zolang ik mezelf vergelijk met een perfecte Floortje, heb ik het extra moeilijk met mezelf. Door in te zien én toe te laten dat ik nu eenmaal slechter slaap, meer absences heb, enzovoort, ben ik een stuk vrolijker en meer ontspannen. Natuurlijk zijn de ervaringen er nog, maar de last is nagenoeg weg.

Recht op imperfectie

Waarom moeten we van onszelf de hele tijd blij en fit en gelukkig zijn? Hoe gewoon aanvaarden dat we ook ongemak of lijden ervaren? Het hoort er gewoon bij. Het hoeft niet weg. Laten we eens ons recht toestaan op anders dan perfect. Toestaan dat we verdriet hebben. Slecht slapen. Last hebben van eczeem. Kwaad zijn. Niet weten wat nu te doen. Dit of dat niet gedaan hebben. Enzovoort.
Wat als we toestaan dat we anders zijn dan we zouden willen? Dat jij toestaat dat je anders bent dan je wil? Dat je abnormaal bent? En dat dat normaal is…

Zingen

En natuurlijk zie ik ook hier de kracht van muziek en van zingen. Al jouw ‘abnormale’ en ‘normale’ gevoelens en ervaringen kunnen veilig aan bod komen in muziek. Zonder dat we er ook maar enige stempel van goed of fout op hoeven te drukken.
In mijn praktijk zie ik vaak dat hoe beter mensen zich kunnen laten gaan met hun stem, hoe meer opluchting er komt. Een lied kan ontroering naar voren brengen, of vreugde, of woede, of heel wat anders. Daar in meegaan door te zingen, bewegen of luisteren kan zo ontzettend opluchten. Je hoeft je niet eens te verdedigen voor het gevoel dat naar boven komt. Het is gewoon eigen aan het lied.

Oefening: Het ontbreekt je aan niets

De oefening voor deze keer? Zing mee!
Zelf denk ik nu aan de mantra ‘niente mi manca’, van Jan Kortie. Zoek hem op youtube en zing mee.
Je zingt steeds weer opnieuw dat het je aan niets ontbreekt en aan niets zal ontbreken. En dat hoef je niet eens altijd te geloven. Al komt het in mij altijd weer naar boven wanneer ik het even vergeten was… Zing…

Laat jezelf eens horen en contacteer me voor een gratis kennismakingssessie!

Bericht delen?

Floormails!

Laat je inspireren met oefeningen, blogs en vragen

Schrijf je in!

Blog Wat is jouw ritme

Het ritme van je lichaam

Wat ik altijd even aangeef wanneer we elkaar voor het eerst ontmoeten, is dat ik epilepsie heb. Een niet al te gezellige aandoening waar ik steeds weer iets meer over leer.

Lees verder »
blog wij zijn abnormaal

Wij zijn abnormaal

Wij zijn abnormaal. Jij bent abnormaal. Waarom? Omdat je anders bent dan je zou willen.
En je vindt het niet alleen maar, je bént het ook.
Einde verhaal? Neen. Lees verder en ga even zitten. Of staan. Jouw feestje.

Lees verder »
BLOG-hellup jij me

Help jij me? (hellup!)

Je helpt jezelf door hulp te vragen. Niet aan google, maar aan een ander mens. We vinden hulp ontvangen vaak onnodig, want we kunnen het vast wel zelf. Maar wat als je het nu wel eens doet?

Lees verder »
Scroll naar top

Oef

spannend!

Ik hoop dat jij deze maand bij 1 van de 10 gegadigden voor de gratis kennismakingssessie zit. Ik laat het je snel weten!